Pâinea prăjită este un aliment apreciat de foarte mulți români și nu numai, dar în jurul ei circulă o mulțime de mituri. De curând, însă, nutriționistul Mihaela Bilic a oferit clarificări importante despre beneficiile și riscurile consumului de pâine prăjită. Specialistul ne ajută să facem alegeri informate atunci când vine vorba despre alimentația noastră.
Ce spune Mihaela Bilic despre pâinea prăjită
Mihaela Bilic subliniază că indiferent de tipul de pâine consumat – albă, neagră, proaspătă sau prăjită – toate au același efect asupra greutății.
”Când vine vorba de pâine, trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită”, afirmă nutriționistul în mediul online.
Deși pâinea integrală este adesea considerată opțiunea mai sănătoasă datorită conținutului de fibre, Mihaela Bilic atrage atenția asupra posibilelor efecte adverse pe care le poate avea un consum excesiv, în special la copii. Fibrele pot provoca tulburări de tranzit și deficiențe în absorbția mineralelor, ceea ce subliniază importanța echilibrului în alimentație.
Beneficiile pâinii prăjite
Atunci când ne gândim la pâinea prăjită, este esențial să ne concentrăm asupra modului în care aceasta este preparată. Pâinea prăjită ușor, care devine aurie și crocantă, poate avea efecte benefice asupra digestiei.
Mihaela Bilic menționează că pâinea prăjită este mai ușor de digerat și nu produce balonare. Procesul de prăjire determină încetarea activității microorganismelor din drojdie sau maia, ceea ce înseamnă că amidonul nu mai fermentează, facilitând astfel digestia.
În plus, prin prăjire, pâinea pierde apă, devine mai ușoară și, deși caloriile se concentrează, o felie de pâine prăjită are aproximativ aceleași calorii ca o felie de pâine proaspătă, având în jur de 80 de calorii.
Citește și Cele mai bune alimente pe care să le consumi în zilele caniculare. Recomandările făcute de Mihaela Bilic!
Riscurile consumului de pâine arsă
Cu toate acestea, nu toate formele de pâine prăjită sunt sănătoase. Pâinea arsă, cu porțiuni negre, poate fi dăunătoare, deoarece conține acrilamidă, o substanță considerată toxică pentru organism.
Mihaela Bilic ne sfătuiește să evităm prăjirea excesivă a pâinii, subliniind că cea mai bună opțiune este să ne limităm la o prăjire ușoară. De asemenea, pâinea veche de o zi poate oferi aceleași avantaje ca și cea prăjită, datorită încheierii procesului de dospire.
Citește și Pâinea devine tot mai scumpă! Cât va costa o franzelă în perioada următoare!