Prima pagină » Lecția de limba română: Președenție sau președinție? Care este varianta corectă și de ce

Lecția de limba română: Președenție sau președinție? Care este varianta corectă și de ce

Lecția de limba română Președenție sau președinție Care este varianta corectă și de ce

Limba română poate crea adesea confuzii prin existența unor cuvinte aparent similare, dar care diferă fie prin formă, fie prin sens.

O astfel de dilemă este întâlnită atunci când discutăm despre termenii „președenție” și „președinție”. Care dintre aceștia e corect și de ce?

Conform normelor actuale ale limbii române, varianta corectă este „președinție”. Acest cuvânt desemnează funcția, atribuțiile și perioada în care o persoană ocupă poziția de președinte. Provine din francezul „présidence” și a fost adaptat limbii române, păstrându-se structura fonetică și morfologică adecvată pentru regulile gramaticale locale.

Cauzele confuziei

Pe de altă parte, forma „președenție” este incorectă și reprezintă o greșeală frecvent întâlnită în vorbire și scris. Aceasta apare din tendința de a aplica analogii greșite, bazate pe alte substantive românești care folosesc sufixul „-denție” (de exemplu, „precedenție”), dar care nu au nicio legătură cu „președinte”.

Confuzia între „președenție” și „președinție” se datorează, în principal, evoluției fonetice a limbii și influențelor din alte limbi. Multe persoane tind să asocieze cuvinte care au rădăcini comune sau par similare. În plus, sufixele „-enție” și „-inție” sună aproape identic, ceea ce sporește dificultatea distingerii celor două forme.

Un alt motiv este faptul că, în mod greșit, unii vorbitori cred că există o regulă generală pentru crearea de substantive care desemnează funcții de conducere, prin adăugarea sufixului „-enție”. Însă, fiecare termen are propriul său etalon lingvistic și istoric care trebuie respectat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *