Cu afaceri în țări precum Bulgaria, China, Egipt, Paraguay, Germania, SUA, Tunisia sau Marea Britanie, dar și cu angajați în Bistrița, Arad și Pitești, unul dintre cei mai mari producători de cabluri din lume a decis să facă mai multe concedieri.
Din păcate, în România sunt afectați aproximativ 250 de angajați ai gigantului, deoarece au scăzut drastic comenzile pentru vehicule electrice. Astfel, potrivit celor de la Timp Online, au primit preavize de concediere 155 de muncitori necalificați, care lucrează la ansamblarea și montarea pieselor, și 104 personal TESA, care sunt magazineri, controlori calitate, manipulanți de mărfuri sau ingineri de producție.
„Șansele celor care vor fi demiși nu sunt foarte roz. Majoritatea lor sunt muncitori necalificați. La angajare, pe cei de la Leoni i-a interesat doar să știe să scrie, să citească și să vorbească. Este probabil destul de greu pentru un salariat care nu are efectiv o meserie să își găsească acum un loc de muncă. În ultimele patru luni, mai mulți oameni au fost plătiți cu trei sferturi din salariu sau au fost obligați să-și ia zile de concediu fără plată. Pentru a se menține numărul de salariați, au lucrat la 75% din capacitate, prin rotație. Și-au consumat zilele de concediu, și-au luat concediu fără plată”, a spus Marinel Strugar, preşedintele Sindicatului Independent Leoni Bistriţa.
Concedieri masive la Leoni Bistrița
Astfel, 259 de angajați de la Leoni Bistrița vor rămâne, fără loc de muncă, însă primarul din Bistrița a dat asigurări pentru HotNews că nicio persoană nu va rămâne șomeră, ci toți vor reuși să se reangajeze.
„Ei sunt oameni care n-au lucrat niciodată şi pe care acest angajator i-a învăţat, pur şi simplu, ce înseamnă responsabilitatea de a lucra. Ei au muncit în agricultura de tip patriarhal, n-au avut şansa de a lucra în instituţii moderne. Leoni i-a profesionalizat, i-a deprins cu rigorile de a munci într-o fabrică. Dacă înainte nu aveau nicio şansă pe piaţa muncii şi nu ştiau care sunt beneficiile unui angajat, ei bine, acum ştiu. Au trecut printr-un proces de maturizare, iar acum pleacă cu o şansă mare. Acum au un CV, iar acest CV e foarte important. Se reîntorc pe piaţa muncii cu mai multe avantaje. Nu există om în Bistriţa care să vrea să muncească şi care să nu-şi găsească loc de muncă. Există o foame de forţă de muncă în economia noastră”, a spus primarul în funcţie din Bistriţa, Ioan Turc.