Angajații din sistemul bugetar și cei de la privat se bucură, în fiecare an, de așa-numitele libere legale. Sunt acele zile libere garantate în Codul Muncii și au mai rămas câteva până la finalul acestui an.
Câte libere legale mai sunt în 2024
În fiecare an, pe lângă zilele de concediu, angajații mai au dreptul la așa-numitele libere legale. Aceste zile, 17 la număr pe parcursul unui an, sunt garantate prin lege și coincid cu sărbătorile creștine importante sau cu anumite evenimente sociale sau istorice. Până la sfârșitul acestui an calendaristic, au mai rămas patru libere legale.
Următoarele zile libere pentru angajați vor fi pe 30 noiembrie și 1 decembrie. Anul acesta, Sfântul Andrei și Marea Unire pică în weekend, când majoritatea angajaților oricum ar fi fost liberi. După aceste zile, următoarele și ultimele libere legale din 2024 sunt în prima și a doua zi de Crăciun. Zilele de 25 și 26 decembrie, care sunt declarate libere potrivit legii, pică în 2024 miercuri, respectiv joi.
Este posibil ca autoritățile să declare și ziua de vineri, 27 decembrie, liberă, pentru ca bugetarii să poată face punte cu weekend-ul. În acest caz, angajații ar avea parte de o minivacanță de cinci zile, cu tot cu weekend. Pe parcursul anului, când s-a mai întâmplat ca liberele legale să pice marțea sau joia, Guvernul a dat liber și luni, respectiv vineri, pentru a face legătura cu weekend-ul. Acesta libere se oferă bugetarilor, care vor recupera ulterior zilele suplimentare.
Câte zile libere sunt în 2025
Și în 2025, românii vor avea în total 17 zile libere potrivit Codului Muncii. Dintre acestea, 13 pică în timpul săptămânii și 4 pică în weekend. Liberele legale din 2025 sunt:
- 1 și 2 ianuarie — Anul Nou
- 6 ianuarie — Bobotează
- 7 ianuarie — Sfântul Ion
- 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
- 18 aprilie — Vinerea Mare
- 20 și 21 aprilie — Paștele Ortodox
- 1 mai — Ziua Muncii
- 1 iunie — Ziua Copilului
- 8 și 9 iunie — Rusaliile
- 15 august — Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie — Sfântul Andrei
- 1 decembrie — Ziua Națională a României
- 25 și 26 decembrie — Crăciunul
Persoanele care lucrează în domenii în care nu poate fi întreruptă activitatea, atât la stat, cât și la privat, și muncesc în zilele în care sunt libere legale, trebuie să știe că au anumite drepturi. Dacă lucrezi când este sărbătoare legală, angajatorul trebuie să îți ofere o altă zi liberă în contul celei lucrate, în următoarele 30 de zile sau să fii plătit cu sporuri de 100% din salariu. Nerespectarea prevederii legale poate duce la amenzi usturătoare pentru angajatori.