Prima pagină » Ciclonul Ashley, o alarmă falsă? Un specialist a spus adevărul despre fenomenul meteo care a speriat toată România

Ciclonul Ashley, o alarmă falsă? Un specialist a spus adevărul despre fenomenul meteo care a speriat toată România

Ciclonul Ashley o alarmă falsă Un specialist a spus adevărul despre fenomenul meteo care a speriat toată România

În ultimele zile, mass-media din România a vehiculat informații alarmante despre un ciclon devastator, numit ”Ashley”, care ar urma să lovească țara. Cu toate acestea, specialistul în meteorologie Lucian Sfîcă a demontat complet aceste zvonuri, avertizând asupra riscului de decredibilizare a științei meteorologice în fața publicului larg.

Universitarul Lucian Sfîcă, adevărul despre ciclonul Ashley

Lucian Sfîcă, conferențiar doctor și specialist în meteorologie, a explicat într-o postare pe pagina de Facebook Meteo Moldova că numele ciclonului ”Ashley” este o pură invenție românească, fără nicio confirmare internațională.

”Dacă faceți o simplă căutare pe internet, veți observa că Ashley este un termen folosit doar în România”, a subliniat acesta, atrăgând atenția asupra faptului că nu există nicio sursă meteorologică din afara țării care să fi confirmat acest fenomen.

De asemenea, Lucian Sfîcă a precizat că, în timp ce Serviciul Meteorologic Italian a dat un nume unei potențiale formațiuni ciclonice în zona Mediteranei, acest ciclon nu apare pe hărțile actuale.

Conform explicațiilor expertului, un ciclon extratropical necesită existența izobarelor închise în centrul său, însă acest criteriu nu este îndeplinit în momentul de față.

Situația actuală, o ”clasică pluviogenetică de vară”

Lucian Sfîcă a explicat că ceea ce se întâmplă în prezent nu este un ciclon devastator, ci o situație pluviogenetică specifică sezonului cald, deși este puțin atipică pentru sfârșitul lunii septembrie.

Avansul unui talveg de altitudine din vestul Europei generează precipitații abundente, însă acest fenomen este departe de a fi ceva rar sau periculos.

”Este o situație obișnuită, care, la fel ca orice episod mai consistent de ploi torențiale, poate crea probleme locale. Dar a considera acest eveniment ca fiind cea mai mare furtună din ultimii 20 de ani este o exagerare”, a adăugat Lucian Sfîcă în mediul online.

De asemenea, el a subliniat că seceta din ultimele luni a fost cauzată tocmai de lipsa acestor fenomene meteorologice.

Citește și Vara revine, după ce România a scăpat de ciclonul Boris. Temperaturi de 28 de grade în țară!

Pericolul senzaționalismului în meteorologie

Specialistul a atras atenția asupra pericolului de a transforma un fenomen meteorologic obișnuit într-o știre senzaționalistă. Potrivit lui Lucian Sfîcă, acest tip de dezinformare poate afecta serios credibilitatea meteorologiei ca știință în fața publicului larg. El a insistat că, deși precipitațiile abundente pot cauza probleme punctuale, nu trebuie să fie exagerate în mod nejustificat.

”Când transformăm fenomene normale în știri apocaliptice, riscăm să pierdem încrederea oamenilor în meteorologie și în previziunile corecte. Meteorologia nu este despre a speria publicul, ci despre a-i informa corect”, a conchis Lucian Sfîcă.

Citește și Cum ne este afectat organismul de trecerea de la ora de vară la ora de iarnă. Explicația specialiștilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *