Prima pagină » Ce este „tusea măgărească”. Zeci de români au fost internați în spital cu această afecțiune

Ce este „tusea măgărească”. Zeci de români au fost internați în spital cu această afecțiune

09 aug. 2024, 19:19,
Ce este tusea măgărească. Zeci de români au fost internați în spital cu această afecțiune

Un număr alarmant de pacienți au ajuns recent la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, fiind diagnosticați cu tuse convulsivă, o boală infecțioasă extrem de contagioasă.

În ultimele săptămâni, 55 de persoane au fost confirmate cu această afecțiune, cunoscută și sub numele de „tuse măgărească” sau pertussis.

Alertă medicală în România

În ultimele săptămâni, 55 de persoane au fost confirmate cu această afecțiune, cunoscută și sub numele de „tuse măgărească” sau pertussis. Tusea convulsivă debutează cu simptome ușor de confundat cu o răceală obișnuită, precum febră moderată, rinoree și tuse uscată.

Pe măsură ce boala progresează, apar crize severe de tuse, însoțite de zgomote respiratorii puternice, care pot provoca senzația de sufocare. În cazurile mai grave, tusea poate fi însoțită de vărsături și poate persista până la 8 săptămâni.

Prof. dr. Voichița Lăzureanu, medic primar boli infecțioase la Spitalul „Victor Babeș”, avertizează că boala poate cauza complicații severe, mai ales la sugari și copii mici, dar și la adulți și vârstnici cu imunitate slăbită.

„Pneumoniile cu insuficiență respiratorie acută, convulsiile și encefalopatiile sunt printre cele mai grave complicații. Vaccinul împotriva tusei convulsive este esențial pentru prevenirea acestor situații, dar din păcate, scăderea acoperirii vaccinale face posibilă reaparția acestei boli,” explică Lăzureanu.

Creșterea cazurilor și avertismentele medicilor

Deși nu se poate vorbi încă de o epidemie, medicii trag un semnal de alarmă în legătură cu numărul crescut de cazuri, comparativ cu anii anteriori.

„Numărul mare de pacienți reprezintă un semnal de alarmă, mai ales că în trecut aveam doar câteva cazuri pe an. Cauzele sunt ciclicitatea afecțiunii și scăderea ratelor de vaccinare,” adaugă Lăzureanu.

Boala se transmite prin aerosoli, prin tuse sau strănut, iar persoanele infectate pot răspândi bacteria Bordetella pertussis timp de până la 4 săptămâni de la debutul tusei.

Diagnosticul este confirmat prin teste de laborator, iar tratamentul include administrarea de antibiotice, care reduce și perioada în care persoana este contagioasă.

Recomandările autorităților pentru prevenție

Institutul Național de Sănătate Publică a emis recent o serie de recomandări pentru a preveni răspândirea bolii: vaccinarea la timp a sugarilor, recuperarea restanțelor vaccinale, și vaccinarea gravidelor pentru a proteja atât copilul, cât și mama.

De asemenea, adulții sunt sfătuiți să facă rapeluri la fiecare 10 ani. Persoanele care prezintă simptome specifice, cum ar fi tusea persistentă și severă, sunt sfătuite să consulte imediat un medic.

Această situație subliniază încă o dată importanța vaccinării și a monitorizării atente a simptomelor, mai ales într-un context în care bolile considerate rare încep să reapară din cauza scăderii acoperirii vaccinale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *