Prima pagină » „Bolovan” de un milion de euro găsit în casa unei bătrâne din Buzău! E vechi de peste 40 de milioane de ani, dar nimeni nu știa ce reprezintă

„Bolovan” de un milion de euro găsit în casa unei bătrâne din Buzău! E vechi de peste 40 de milioane de ani, dar nimeni nu știa ce reprezintă

În comuna Colți, un loc cu tradiție în căutarea de chihlimbar, o bătrână a trăit timp de zeci de ani cu o adevărată comoară la ușa casei sale, fără să fie conștientă de valoarea inestimabilă a acesteia.

Este vorba despre cea mai mare bucată de chihlimbar din lume, cu o greutate de 3,5 kilograme, care a fost evaluată la aproximativ un milion de euro.

România, și în special județul Buzău, este recunoscută pentru zăcămintele sale bogate de chihlimbar, cunoscut și sub numele de „rumanit”. Chihlimbarul de Buzău este renumit pentru calitățile sale și a fost numit astfel de geologul Oscar Helm, datorită particularităților unice ale acestui tip de piatră semiprețioasă.

Comuna Colți, în mod special, este una dintre cele mai cunoscute locații pentru extragerea chihlimbarului, unde mulți localnici își petrec timpul căutând aceste pietre prețioase în albia râurilor.

Comoara ignorată

Povestea bătrânei din Colți este cu atât mai surprinzătoare cu cât, timp de zeci de ani, ea nu a realizat că „bolovanul” găsit în apropierea casei sale era, de fapt, o pepită uriașă de chihlimbar. Fără să cunoască valoarea sa, femeia a păstrat bucata de chihlimbar la ușa casei, unde a trecut neobservată chiar și de hoții care i-au spart locuința, furând alte obiecte, dar ignorând „bolovanul” prețios.

În 1991, bucata de chihlimbar a ajuns în proprietatea statului român, după ce a fost vândută de către o rudă a bătrânei. Ulterior, piesa a fost supusă unor analize riguroase, care au confirmat autenticitatea și unicitatea sa. Specialiștii de la Muzeul de Istorie din Cracovia, renumiți pentru expertiza lor în studierea chihlimbarului, au validat importanța descoperirii.

În urma analizelor de laborator, s-a constatat că bucata de chihlimbar are o vechime cuprinsă între 40 și 70 de milioane de ani. Astăzi, bucata de chihlimbar este considerată un veritabil tezaur național, fiind expusă publicului în cadrul unor expoziții de profil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *